Eind september gaf ik samen met Rini van Solingen een workshop over Agile Crisiscommunicatie. Zelf ben ik erg geïnspireerd geraakt door Agile, het heeft mij veel inzichten gegeven in hoe crisiscommunicatieteams beter en effectiever kunnen werken.
Maar ik merkte ook dat veel communicatiecollega’s bij het woord ‘Agile’ niet dezelfde associaties hebben als ik. Het roept binnen ons veld ook wel weerstand op. Voor anderen voelde het wat ongemakkelijk om communicatie Agile te maken. Een van de reacties was “Het is als de blokkenstoof van mijn kind, je moet een vierkant niet door het rondje willen duwen.”
De term ‘Agile Crisiscommunicatie’, dat gaat hem niet worden, heb ik geconcludeerd. Maar we moeten wel de goede elementen en lessen van Agile overnemen. Want het is een bewezen effectieve methode om teams goed te laten werken. Agile betekent natuurlijk ‘wendbaar’ en bij crisis willen we als team en organisatie ook wendbaar zijn. Hoe kunnen we dat dan doen?
Een van de lessen voor teams was, door het ‘wat’ en het ‘hoe’ te scheiden. Eén teamlid stuurt op de inhoud, een ander op het proces. Want als je voor allebei verantwoordelijk bent en er knelpunten zijn op zowel inhoud als proces, dan zijn mensen altijd geneigd om de inhoudelijke knelpunten op te lossen. En dat betekent dat je proces niet beter wordt.
Met Klaar voor elke Crisis wil ik niet alleen het crisiscommunicatieteam tijdens een crisis meer wendbaar en flexibel maken. Ook de koude organisatie die gaat over opleiden, trainen, oefenen en voorbereiding moet veel wendbaarder worden. De wereld om ons heen verandert razendsnel, daar moeten we ook als organisatie snel op kunnen inspelen.
Dat betekent dat we een strategie moeten hebben hoe we in de koude fase willen werken. Een strategie waarin we niet een plan maken voor een paar jaar, maar constant herijken en wendbaar blijven in ons trainingsprogramma. Met online trainingen, zodat medewerkers binnen een dag kunnen beginnen met de opleiding. En met als uitgangspunt voor OTO ‘liever vaak weinig tijd, dan weinig veel tijd.’ Dit noem ik de ‘top of mind’ aanpak.
Ook betekent dat voor mij dat we niet moeten werken aan plannen, maar aan programma’s om te komen tot cultuur en mindset. Het moet in het DNA van de afdeling communicatie zitten om een crisis snel te signaleren en analyseren om vervolgens direct te reageren of escaleren.
In de komende maanden werk ik dit verder uit en houd ik jullie uiteraard op de hoogte met deze nieuwsbrief. Wil je ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.