In de evaluatie van elke oefening of echte crisis, kan ik van tevoren al schrijven: ‘woordvoerders en redacteuren hadden te weinig informatie om hun werk goed te kunnen doen’.
“Wees creatief met kurk”, zegt mijn zeer gewaardeerde collega Frank Vergeer dan altijd. Vorige week gaf ik met Frank samen een training tekst schrijven. Frank is een man met vele mooie oneliners en ‘creatief met kurk’ is er een van. Bij een crisis moet het communicatieproces op gang blijven, maar als redacteur heb je niet altijd voldoende informatie om met vaste regelmaat updates te blijven geven. In die gevallen moet je dus creatief zijn.
Onlangs schreef ik hier over ChatGPT, het taalmodel van OpenAI dat met kunstmatige intelligentie teksten schrijft. Ook ChatGPT is creatief met kurk. In de NRC (9 januari 2023) noemt hoogleraar AI, Maarten de Rijke, dat ‘hallucineren’. Als het programma het niet meer weet, vult het gaten op met pure verzinsels. De Rijke zegt hierover: “Zelf ‘bedenken’ van tekst maakt ChatGPT soms opvallend creatief. Tegelijkertijd maakt dit het programma notoir onbetrouwbaar als het gaat om teksten die feitelijk juist moeten zijn.”
En hierin kunnen mens en machine dus goed samenwerken. Als je even niet creatief met kurk bent, kan ChatGPT je misschien een eindje op weg helpen. Maar nooit zonder een laatste controle van de redacteur zelf of alles wel klopt.
In 2023 hoop ik dus nooit meer te horen dat er te weinig informatie was om goed tekst te kunnen schrijven. Vanaf nu hebben redacteuren altijd een hulplijn met ChatGPT. De menselijke, empathisch, emotionele kant zal wel altijd door de redacteur gedaan moeten worden, al is het maar om ethische redenen. Hoe je empathie in teksten brengt, ontdek je in de Online Training Empathisch Schrijven die in februari live gaat. Meer weten? Klik hier.