Online TrainingStrategie bepalenDe gids voor communicatie in moeilijke situaties Ontdek alle stappen om de juiste keuzes te maken. Met hart voor de getroffenen en empathie en emotie als rode draad. Zodat jouw organisatie het vertrouwen houdt van alle stakeholders. Stel de goede vragen om jouw bestuurders en strategisch crisisteam op hoog niveau te adviseren. Blijf de grote lijnen zien en geef inhoudelijk richting aan het crisiscommunicatieteam. Vergeet niks meer: door te werken met handige strategietemplates weet je zeker dat je het complete overzicht hebt en alles ophaalt wat nodig is voor een goede strategie crisiscommunicatie. |
Bomen, bos en boze bestuurders
Tijdens een crisis komt er ontzettend veel op je af. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Alles lijkt belangrijk. Je hebt niet meer scherp wat je allemaal moet doen en wat prioriteit heeft. Daardoor maak je verkeerde keuzes en vergeet je belangrijke zaken. En daardoor raken bestuurders of leden van het crisisbeleidsteam geërgerd: 'waar is communicatie nou mee bezig?' Of erger nog: ze luisteren helemaal niet meer met je. Geregeld zegt een bestuurder me: het advies van communicatie is niet strategisch genoeg. Maar wat nog erger is: bij een slechte communicatiestrategie zijn ook de getroffenen van de crisis niet geholpen. En verliest jouw organisatie het vertrouwen.
De gids voor communicatie in moeilijke situaties
Als Strategisch Communicatieadviseur moet je aan heel veel zaken tegelijk denken. Wat moet je allemaal weten en doen? En hoe zorg je dat je niks vergeet? Dat ontdek je in deze Online Training Strategie bepalen voor crisiscommunicatie.
Meerdere bestuurders die een grote crisis hebben meegemaakt, heb ik na afloop horen zeggen: "80 procent van crisismanagement is goede communicatie. Het gaat niet om inhoud, experts of besluiten, het gaat alleen maar om crisiscommunicatie." Wat zou het dan fijn zijn als je jouw bestuurder zo goed mogelijk kan helpen hierbij.
In deze training vertel ik alles wat ik weet over strategie voor communicatie in crisissituaties. De basis van de rol maar ook de nieuwste inzichten die ik heb opgedaan van collega’s in binnen- en buitenland. Verrijkt met wat ik onlangs leerde in trainingen crisiscommunicatie in de Verenigde Staten.
Voor wie?
Deze training is voor iedereen die werkt in communicatie en tijdens een incident, crisis of andere moeilijke situatie advies moet geven over wat te doen op het gebied van communicatie. Dat kan in de rol van (Strategisch) Communicatieadviseur in een Crisisbeleidsteam (CBT), Crisismanagementteam (CMT), Beleidsteam (BT, RBT, GBT), Operationeel Team (OT, ROT) of Crisiscommunicatieteam (CCT, RAC, ToC). De training is voor zowel voor nieuwe communicatiemedewerkers als voor adviseurs die al veel ervaring en training hebben, maar willen opfrissen en de nieuwste inzichten opdoen. Voor communicatieadviseurs die nieuw zijn, biedt deze training een volwaardige opleiding. Alleen de voor jouw organisatie specifieke kennis moet je na afloop zelf nog doen
Crisiscommunicatie 3.0
In deze training ga je werken volgens de nieuwe methode Crisiscommunicatie 3.0. Deze methode staat uitgebreid beschreven in het E-book dat op deze website te vinden is.
Wat kan je na deze training
Na afloop vergeet je bij een crisis nooit meer alle elementen die nodig zijn voor een goede strategie communicatie. Bij afronding:
Heb je uitgangspunten crisiscommunicatie en waarden organisatie centraal in je werkwijze, zodat je sneller de juiste beslissingen neemt.
Weet je hoe emotie en empathie in het hart staan van je strategie, zodat je aansluiting vindt en het vertrouwen als organisatie behoudt.
Kan je crisis- en samenwerkingspartners en hun verantwoordelijkheden scherp krijgen tijdens de crisis, zodat jouw organisatie de juiste thema's oppakt.
Kan je doelen en prioriteiten stellen zodat jullie schaarse tijd zo effectief mogelijk benut wordt.
Gebruik je Omgevingsbeeld en Oriëntatie om zo goed mogelijk advies te geven aan strategisch niveau.
Weet je wat te doen met duiding, betekenisgeving en inzet boegbeelden.
Begrijp je wat 'communicatieve implicaties' zijn van besluiten en maatregelen van het crisisteam, zodat je als communicatie echt een meerwaarde hebt aan tafel en de rol van dwarsdenker vormgeeft.
Leer de belangrijkste lessen voor goede crisiscommunicatie in je eigen tijd op de manier die het best bij jou past!
Een interactieve leeromgeving met video’s, kennisvragen, podcasts en samenvattingen.
Veel goede en slechte voorbeelden uit echte incidenten en crises.
Voor iedereen die nieuw is in crisiscommunicatie. Maar ook voor medewerkers die de kennis weer willen opfrissen voor een training of crisisoefening.
Tom Brabers, | “Erg genoten van deze training. Ik zocht conceptuele verdieping, en die heb ik gevonden. In mijn context is een communicatiestrategie meer dan alleen schade beperken: verschillende stakeholders zien de situatie anders, er is altijd een politieke kant. Tom gaf in de training een tweede dimensie die ik aan mijn analyse kon toevoegen. Die modellen heb ik onlangs gelijk heel goed kunnen toepassen bij een daadwerkelijke casus. Ik heb nu weer een paar tools in mijn toolkit die ik bij crisis eruit kan trekken.” |
Niels Mous, | “De online training Strategie bepalen geeft veel mooie tools die je één op één kunt gebruiken tijdens een crisis. Je leert deze goed toe te passen, zodat het komen tot een strategie als het ware een invuloefening wordt. Dat geeft veel rust en houvast in de chaos van een crisis.” |
Trainer
Bij meer dan 20 crises sloot Tom Compaijen als adviseur aan in het crisisteam. Van corona, terroristische dreigingen, grote branden en nucleair tot ICT, financieel, privacy en product recall. Tom gaf op basis van al zijn ervaringen crisiscommunicatietraining aan honderden communicatieadviseurs.
180 miljoen euro en een mond vol tanden
Op vrijdag 13 december 2013 kwam het bericht. De gemeentelijke Belastingdienst van Amsterdam had 180 miljoen euro woonkostenbijdrage te veel uitgekeerd. Mensen die een steuntje in de rug hadden moeten krijgen van 100 euro, hadden plotseling 10.000 euro op hun rekening staan.
Het was mijn eerste maand als Adviseur Crisiscommunicatie bij gemeente Amsterdam. Ik had stapels boeken over communicatie gelezen en dacht 'ik ben goed in communicatie'. Op zaterdagmiddag sloot ik aan in het crisisteam bij de wethouder Financiën, Pieter Hilhorst, en een aantal directeuren. Nadat we het rondje langs de velden gedaan hadden, en de feiten en maatregelen gedeeld waren, eindigden we bij communicatie. Daar zat ik dan. Met mijn mond vol tanden. Ik wist niet wat te zeggen en had geen idee wat ik moest adviseren bij deze atypische crisis. Je hebt nu eenmaal toch vlieguren en houvast nodig om iets over communicatie te zeggen.
Gelukkig heb ik in de jaren daarna ontdekt wat strategisch adviseren bij crisis is. Nu ik de code gekraakt heb, deel ik die graag me anderen. De beste manier voor strategisch adviseren heb ik omgezet in een set van handige vragen, formules, checklists en templates om tot strategie te komen.
Wil je een opleiding, persoonlijke feedback of coach?
Je kunt bij deze online training dus kiezen voor drie varianten:
Opleiding: je volgt de online training inclusief alle video's en opdrachten.
Feedback: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op twee adviezen die je tijdens de opdrachten in de training maakt.
Coach: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op drie strategische adviezen die je tijdens de opdrachten in de training maakt. Ook mag je tot een jaar na afloop van de training nog twee keer een strategisch advies insturen dat je bij een crisis(oefening) gemaakt hebt voor persoonlijke feedback. En krijgt je 3 uur lang persoonlijke begeleiding op de werkvloer tijdens een crisisoefening.
Alle informatie vind je in overzichtelijk in onderstaande tabel.
Welke onderdelen komen nog meer aan bod?
Opstarten als Communicatieadviseur.
Positie van de verschillende Communicatieadviseurs in de organisatie.
Focus aanbrengen voor de Omgevingsanalist zodat je betere input hebt voor de crisisteams.
Rumour control: binnen- en buitenwereld vergelijken.
Wat je allemaal afstemt met communicatieadviseurs van andere organisaties en wat niet.
Wat je allemaal moet halen en brengen bij het crisisteam.
Hoe je moet adviseren over het 'wat' en niet over het 'hoe' zodat je op strategisch niveau blijft.
Kunstmatige Intelligentie als ChatGPT gebruiken.
Scenario's en voorwaarts denken, zodat je minder snel verrast wordt.
De crisis afronden, zodat jouw organisatie of anderen niet met losse eindjes blijven zitten.
En weet je wat communicatie precies nodig heeft van beleids- en operationele teams om zo goed mogelijk hun werk te kunnen doen.
Deze training gaat echt over wat je moet doen tijdens de crisis, in de zogenoemde warme fase. De training gaat niet over wat je allemaal moet doen om je voor te bereiden op crisis, de koude fase. Uiteraard kan je wel alles dat in deze training aan bod komt gaan verwerken in je crisisplannen, checklists en trainingen, dus in die zin is het ook nuttig als preparatie.
Dit krijg je allemaal
Twee maanden toegang tot de online omgeving met al het materiaal over strategie bepalen.
Ter voorbereiding krijg je ook online toegang tot een aantal video's uit de basis waarin alles aan bod komt dat iedereen moet weten over crisiscommunicatie (o.a. de basis met IBS, analyse, advies, aanpak, SISOS, Oriëntatie en 6 borden)
Oefenen aan de hand van drie casussen. Zodat je ook echt ervaring opdoet met hoe je de theorie in de praktijk toepast.
Mogelijkheid om eigen casussen mee te nemen.
EXTRA: hoe herken je een crisis?
EXTRA: ChatGPT gebruiken bij strategie bepalen
EXTRA: deelname aan een online 'vraag maar raak' sessies waarin je Tom Compaijen alle vragen kan stellen over crisiscommunicatie die je wilt.
Heel veel handige checklists en onze nieuw ontwikkelde strategie templates die je bij elke crisis kunt gebruiken
Nu aanmelden?
Nadat je op de link hebt geklikt vul je de informatie in op het formulier. Binnen een dag krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom vragensessie bij te wonen. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.
De Online Training Strategie bepalen staat online al helemaal klaar. Je kan deze als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator op elk moment afnemen. De deelnemer die je opgeeft kan na aanmelding direct de volgende dag beginnen met de opleiding. Het enige dat jij als coördinator dus hoeft te doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.
Wat zeiden andere deelnemers?
Om je een indruk te geven, dit zeiden deelnemers over mijn online trainingen.
Dian Hoes, | "Ik heb al veel trainingen gevolgd, maar ik heb in deze training veel dingen gehoord die ik nog niet wist of die vanuit een andere hoek bekeken werden. Dat was super waardevol. In de training praat Tom heel bevlogen over het vak. Je merkt meteen dat hij heel erg enthousiast is over zijn werk en dat is heel leuk om naar te luisteren. En de formats die in de online omgeving staan, zijn ook nog eens hele fijne hulpmiddelen." |
Anita Wassink, | "Tom heeft heel veel crisiservaring, dat is echt van toegevoegde waarde. Je leert als deelnemer namelijk veel van andere casussen. Tom vertelt met veel passie en enthousiasme, je krijgt bijna zin in een crisis 🙂. Na afloop voelde ik me echt geïnspireerd, ik kan deze training zeker aanbevelen." |
Sanne Graafland, | "Zojuist de e-learning afgerond, heel leerzaam, ik ben weer helemaal ‘bij' 😀." |
Evelien Siedenburg, | "De beste E-learning die ik in jaren heb gezien. Heel goed gedaan." |
Een aantal reacties uit de (anonieme) evaluaties, | "Inhoudelijk een 10." |