Sessie ChatGPT bij crisis

Vorige week gaf ik een masterclass ChatGPT bij crisis. Dat deed ik samen met Farisch Hanoeman – oprrichter van de School of Datascience. In de bijeenkomst kwamen veel interessante punten, toekomstperspectieven en mooie discussies voorbij. Te veel om allemaal te delen in een mail, maar ik wil wel graag een aantal punten eruit halen die ik zelf uit deze sessie heb meegenomen.

Gebruik van ChatGPT

  • In de zaal zaten ongeveer 50 mensen die actief zijn in crisismanagement en/of crisiscommunicatie. Ongeveer de helft had al eens met ChatGPT gewerkt. Slechts een aantal hadden het ook echt al een keer toegepast voor werk.
  • Bij (overheids)organisaties leven (terecht) veel vragen over veiligheid en of werken met ChatGPT kan en mag.

Crisismanagement

  • ChatGPT kan samenvattingen geven van het beeld (situational awareness), ook als er heel veel informatie in gezet wordt. Daarnaast kan het bestuurljke dilemma’s uit de informatie halen.
  • Waar we het vooral goed voor kunnen gebruiken – en wat ook minder controversieel is – is het bouwen van scenario’s voor trainingen en oefeningen. In deze sessie hebben we een scenario laten maken waarbij ruimtepuin neerstortte en slachtoffers vielen. (en bedacht het ongevraagd ook nog een mooie titel voor de crisisoefening: “The Darkened Sky”)
  • Ook kan ChatGPT goed helpen met het in kaart brengen van crisispartners en andere stakeholders. Hadden we al contact opgenomen met NASA?
  • GPT bood ook aan om te helpen met psychosociale nazorg voor medewerkers. Dat leek mij zelf een stap te ver.

Crisiscommunicatie

  • Red Teaming: ChatGPT kan moeilijke vragen bedenken die een journalist aan de bestuurder (bijvoorbeeld minister) zal stellen bij NieuwsUur.
  • Een deelnemer vertelde dat in een training speechschrijvers een aantal speeches moesten beoordelen: is deze geschreven door een echte persoon of ChatGPT? In de meeste gevallen zaten ze ernaast. De conclusie is dus dat zelfs experts niet altijd kunnen zien of een speech door ChatGPT geschreven is.
  • ChatGPT kan nu ook beelden beoordelen en omzetten in tekst of code. De mogelijkheden daarvan lijken enorm verstrekkend en we moeten nog kijken wat dat betekent. Zo kan ChatGPT van een foto van een whiteboard met een paar tekeningen en trefwoorden de code schrijven voor een software programmaatje. Of op basis van een foto in tekst omschrijven wat er allemaal op te zien is. Hierin zie ik zelf potentie voor het maken van Omgevingsbeelden.
  • En natuurlijk kunnen alle teksten bij crisis nu makkelijk in 10 talen vertaald worden. Dus de vraag is: gaan we bij een noodsituatie in een gebied met veel toeristen nu ook standaard in Engels, Duits, Frans, Mandarijn, Italiaans en Spaans communiceren? Geen tijd voor of geen tolk is niet langer een excuus.

Ethiek en discussie:

  • Moet de overheid altijd transparant zijn als ChatGPT gebruikt is voor het maken van een tekst of uitvoeren van een taak? Farisch stelling is dat dit altijd erbij moet staan. En dat je ChatGPT eigenlijk ook geen informatie uit jouw organisatie moet geven.
  • Mag je een AI empathische teksten laten schrijven voor een statement van een bestuurder? De meningen zijn verdeeld. En wat is dan verschil met een speechschrijver, want dan zijn het ook niet de eigen woorden van de bestuurder.
  • Kan AI mijn functie op den duur vervangen? Zelf denk ik dat de meeste taken binnen crisiscommunicatie binnen een jaar al voor een groot deel door AI kunnen worden gedaan. De vraag is meer of we het willen, dan of we het kunnen.

Conclusies:

  • ChatGPT wordt ook wel een stagaire genoemd. Het kan veel werk verzetten, maar je moet altijd kritisch blijven want er staan ook veel fouten in.
  • Zelf vind ik het handig dat als ChatGPT bijvoorbeeld 10 moeilijke vragen of 10 netwerkpartners bedenkt, er toch wel 1 of 2 zitten waaraan je nog niet gedacht had. Het is dus vooral om te brainstormen handig.
  • Het is goed om te blijven verkennen wat de mogelijkheden zijn, maar veel moet nog duidelijk worden over veiligheid, vertrouweljkheid en het delen van data.

De samenwerking met Farish beviel zo goed, dat we besloten hebben dit vaker samen te gaan doen. Dus mocht je geïnteresseerd zijn in een sessie ChatGPT in crisis bij jouw organisatie, neem gerust contact op!

Tom Compaijen

Compaijen C&C – Klaar voor elke Crisis