Bijzonder nieuws uit Groningen vorige week! Het ziekenhuis UMCG zet AI in om vragen van patiënten te beantwoorden. Ja, je leest het goed: een robot die ons werk – communicatie - doet.
Wat is er aan de hand?
UMCG-patiënten krijgen nu antwoorden van een chatrobot. Artsen checken alleen nog of het klopt en vullen eventueel aan. De robot maakt het leven makkelijker voor de zorgverleners, waardoor ze meer tijd hebben voor echte patiëntenzorg.
Hoe werkt deze AI-wizard?
Deze slimme bot duikt bij een vraag in het elektronisch patiëntendossier en doet een voorstel voor een antwoord. De arts kijkt vervolgens nog wel even en vult eventueel aan.
Empathischer dan de arts
Het blijkt dat de antwoorden van de chatbot meer empathisch en informatiever worden gevonden dan die van een arts. Verklaring hiervoor is dat de artsen vaak gehaast tussen de bedrijven door beantwoorden, en daardoor wat kortaf zijn.
Na de zorg de crisiscommunicatie
Al eerder heb ik voorgesteld om AI aan te sluiten op onze crisismanagementsystemen zoals LCMS. De webcare kan op die manier geautomatiseerd worden. Want ook bij crisiscommunicatie is tijd ons meest schaarse middel. De tijdsdruk bij crisis leidt vaak tot minder kwaliteit (empathie) of minder kwantiteit (communicatieproces op gang houden).
Laat je baan niet door AI overnemen
Als jouw communicatie net zo empathisch is (of beter!), dan blijf jij onmisbaar. Wil je dus niet vervangen worden door een robot? Dat is het tijd om je 'empathisch schrijven' skills op te krikken. Onze online training ‘empathisch schrijven’ helpt je daarbij. Leer hoe je warm, menselijk en verbindend kunt communiceren, zelfs als de druk hoog is.
Ben je klaar om AI een stapje voor te blijven? Schrijf je dan in voor deze online training. Als je wilt, kan je vandaag nog beginnen. In je eigen tijd en tempo. Meer informatie en aanmelden kan hier.
Tom Compaijen
Compaijen C&C – Klaar voor elke Crisis