Aansluiten bij de buitenwereld
Gortdroog, staccato en operationeel, technisch of bestuurlijk van taal. Dat is de informatie die je als redacteur of woordvoerder vaak heel kort en hoog over uit het crisisteam teruggekoppeld krijgt. Terwijl een crisis bij mensen juist vaak emoties oproept: angsten, zorgen, boosheid, verdriet. Essentieel bij crisiscommunicatie is het aansluiten bij de emotie met betekenisgeving. Dat is bijna voorwaardelijk om mensen open te laten staan voor jouw informatie en adviezen.
"We are not thinking machines that feel, we are feeling machines that think."
- Antonio Damasio
Wil je die droge informatie van de experts overtikken? Of een tekst schrijven die mensen raakt en helpt?
- Ontdek hoe je in 15 minuten teksten schrijft met oog voor getroffenen, betrokkenen en andere stakeholders.
- Begrijp de emoties en leer verbindende, begrijpelijke en duidelijke woorden en beelden te gebruiken.
- Ontdek wat wel en niet werkt als je wilt aansluiten bij de buitenwereld.
- Weet hoe je zorgt dat lezers openstaan voor jouw informatie en handelingsadviezen.
- Werk met de handige checklist en ga snel langs alle elementen, vergeet niks, en vermijd de belangrijkste valkuilen.
Empathisch schrijven
Empathie nemen we bij deze training in de brede zin van het woord, het staat voor inleven. De mens en emoties staan centraal.
Inleven in de buitenwereld
Met empathisch schrijven bedoelen we dat je als schrijver je eerst inleeft in de buitenwereld. Wat is de behoefte van de getroffenen, betrokkenen en het algemeen publiek? Welk informatie willen ze weten, welke emoties leven er? We besluiten wat we schrijven en welke woorden we gebruiken met hen in het hoofd.
Rekening houden met de vorm
Maar empathisch schrijven betekent ook dat je in de vorm rekening houdt met de mensen voor wie je het schrijft. Hoe ziet de website eruit? Hoe vaak geef je updates? En dat je mensen aan de hand meeneemt in wat jij als organisatie doet. Duidelijke en begrijpelijke woorden en beelden.
Wat krijg je in deze trai
Omdat dit een nieuwe online training is, doe ik eenmalig een speciaal aanbod voor deze pilot. Deze training heeft nu een lagere prijs en komt daarnaast met een aantal mooie extra's.
- Deelnemers zijn live aanwezig bij de opname en hebben zo extra gelegenheid tot vragen stellen.
- Handige formats en checklists.
- 3 maanden toegang tot de online omgeving met video's en ander trainingsmateriaal.
- 6 maanden toegang tot de besloten community 'Empathisch Schrijven'.
- Een online vragensessies van 1 uur: na de E-learning Basis.
- EXTRA: GRATIS E-learning Basis Crisiscommunicatie (ter waarde van 295,- euro).
- EXTRA: 'video - emoties begrijpen'. Want pas als we de emoties op een dieper niveau begrijpen, kunnen we verbinding maken met de mensen die ze voelen.
- EXTRA: ‘website en Q&A’s’. Hoe kan je de crisiswebsite het best indelen, waarom zijn Q&A’s achterhaald, en wat moet je dan doen in plaats daarvan.
- Certificaat van deelname na afronding.
Wat vraag ik van jou?
Omdat bij deze pilot een lagere prijs gegeven wordt en een aantal mooie extra's worden aangeboden, vraag ik terug dat ik deelnemers kort mag interviewen over hoe zij de training vonden. Dit gesprek vindt plaats in de weken na de training en duurt maximaal een half uur. Op basis van dit gesprek maken we een evaluatie om de training verder te kunnen ontwikkelen en schrijven we enkele testimonials.
In deze training krijg je essentiële skills om in moeilijke situaties goed te communiceren
- Binnen 15 minuten een tekst schrijven die aansluit bij de buitenwereld zodat je snel communiceert en echt verbinding maakt.
- Hoe je het communicatieproces op gang houdt, updates geeft, en zo veel mogelijk zegt - zelfs als je op dat moment nog geen inhoudelijke antwoorden kunt geven -, zodat de buitenwereld steeds zo goed mogelijk geïnformeerd blijft.
- De belangrijkste valkuilen bij het schrijven van een tekst zodat je weet hoe je die kunt voorkomen.
- Hoe je de formats en checklists kunt gebruiken zodat je aan alle elementen denkt en jouw rol ook onder druk bij een crisis goed uitvoert.
- Wat je mandaat is zodat je weet wat je wel en niet mag zeggen of schrijven zonder afstemmen.
- Hoe je moet omgaan met geruchten, jargon en interne logica, zodat de lezer steeds begrijpt wat je bedoelt.
- Hoe jouw proces en rol aansluiten binnen het crisiscommunicatieteam en je het best kunt samenwerken in de nieuwe ‘Klaar voor elke Crisis’ methode: Effectief Verbonden en Visuele Bouwstenen.
Trainer
Tom Compaijen trainde honderden redacteuren en woordvoerders en schrijft en adviseert zelf ook regelmatig bij crisis over teksten.
Tuig van de richel
"Zomerwoordvoerder Tom Compaijen zegt dat de wethouder op vakantie is." Het was zomer en ik werkte als Adviseur Crisiscommunicatie bij de Gemeente Amsterdam. Om ervaring op te doen met Woordvoering, nam ik tijdens de vakantie een collega waar voor woordvoering verkeer.
Een gevaarlijk uitstekende stoeprand langs een drukke weg had al een aantal (brom)fietsers lelijk laten vallen waardoor ook ernstig gewonden gevallen waren. De stoeprand stond er al 4 jaar. De gemeente plaatste na berichten op AT5 en Parool waarschuwingsborden. Ik belde binnen de organisatie rond en hoorde dat na het weekend de wethouder terug zou zijn van vakantie om een besluit te nemen over het weghalen van de rand. Aangezien de rand er al 4 jaar stond en ik de interne logica dat het een bestuurlijke beslissing was voor lief nam, meldde ik dat aan een journalist. Zo open en transparant mogelijk zijn, dacht ik.
Vervolgens noemde de journalist mij met naam en toenaam in de krant. En kwam er een ingezonden brief waarin ik 'tuig van richel' werd genoemd omdat we pas na het weekend ingrepen. Nu ben ik wat kleinzerig en gevoelig, maar ik moet zeggen, het raakte me diep. Ik was boos, maar ook teleurgesteld in mezelf. Het liefst kroop ik een week lang in een donker hol. Ik heb dagen met een steen in mijn maag gelopen. En er eigenlijk jaren niet over willen praten.
Maar ik had gewoon te weinig oog voor de buitenwereld en getroffenen en ging te veel mee in wat ik intern terugkreeg. Van die fout heb ik in elk geval veel geleerd. Deze ervaring neem ik mee in deze nieuwe online training. Zodat anderen niet dezelfde fout hoeven te maken.
Begin dit jaar mocht ik een tekst schrijven over een gevaarlijke situatie waar veel mensen zich zorgen over maakten. Ik zag het geschrokken gezicht van mijn vriendin voor mij toen ik haar 's ochtends vertelde over die situatie. Met dat in het hoofd, schreef ik de eerste zin van het persbericht. En die ging vooral over het aansluiten bij de zorgen. Een paar uur later las ik mijn zin letterlijk terug op NOS.nl. Maar deze keer was het gelukkig wel leuk om terug te lezen.
Wat zeiden deelnemers van trainingen
Om een indruk te geven, dit zeiden deelnemers over mijn vorige online trainingen: de E-learning Basis Crisiscommunicatie en Online Traning Omgevingsbeeld maken:
Voor wie is deze training
Deze online training is voor:
- Iedereen die werkt in communicatie en teksten schrijft die naar buiten gebracht worden.
- Bij veiligheidsregio's, gemeenten, ziekenhuizen, ministeries maar ook alle andere organisaties en bedrijven die met crisis en incidenten te maken kunnen hebben.
- En betere teksten willen schrijven bij crisissituaties.
- Voor nieuwe Redacteuren en Woordvoerders.
- Maar ook voor medewerkers die al een tijdje meelopen en kennis willen opfrissen en de nieuwe ontwikkelingen willen weten.
Praktische informatie
- De live opname van deze training is op donderdag 1 december 2022. Je doet live mee via Zoom.
- De training duurt van 9.30 tot 16.30 uur.
- Je gaat aan de slag met het maken van teksten op basis van casussen die aansluiten bij crisis die voor jouw organisatie relevant zijn.
- Direct na aanmelding krijg je toegang tot de online omgeving waarin je de Basis Crisiscommunicatie kunt volgen.
- Een paar weken na de opnames krijg je toegang tot de video's in de online omgeving.
Opleiding, persoonlijke feedback of coach
Je kunt bij deze online training kiezen voor drie varianten:
- Opleiding: je volgt de online training inclusief alle video's en opdrachten.
- Feedback: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op twee teksten die je tijdens de opdrachten in de training maakt.
- Coach: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op drie teksten die je tijdens de opdrachten in de training maakt. Ook mag je tot een jaar na afloop van de training nog twee keer een tekst insturen dat je bij een crisis(oefening) gemaakt hebt voor persoonlijke feedback. En krijg je 3 uur lang persoonlijke begeleiding op de werkvloer tijdens een crisisoefening.
Alle informatie vind je in overzichtelijk in onderstaande tabel. Klik op de afbeelding om deze groter te zien!
KLIK HIER VOOR AANMELDEN
Nadat je op de link hebt geklikt vul je de informatie in op het formulier. Binnen een dag krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom sessie bij te wonen waarin de online training gegeven wordt. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.
Na deze pilot: Redacteuren ALTIJD DIRECT opleiden
Een maand na opname van de pilot staat de Online Training Empathisch Schrijven online. Je kan deze als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator op elk moment afnemen. De deelnemer die je opgeeft kan na aanmelding direct de volgende dag beginnen met de opleiding. Het enige dat jij als coördinator dus hoeft te doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.
Veel gestelde vragen
Q: Wat is het verschil met de training 'Tekst schrijven onder druk'?
A: Geen verschil. Wij merken dat de grootste uitdaging is om empathie in de teksten te krijgen en niet zo zeer de tijdsdruk. Daarom geven we deze training de naam 'Empathisch Schrijven', maar is deze inhoudelijk grotendeels hetzelfde. En ook in deze training moeten deelnemers de teksten binnen een korte tijd schrijven.
Q: Hoe lang houd je toegang tot de online omgeving met al het materiaal?
A: De deelnemer houdt drie maanden toegang tot de online omgeving.
Q: Is deze training ook voor beginners?
A: Jazeker, je kan zonder enige kennis van crisiscommunicatie beginnen aan deze opleiding.
Q: Kunnen medewerkers na het volgen van de training direct ingezet worden?
A: Ja, de medewerker heeft voldoende opleiding gehad om zelfstandig teksten te kunnen schrijven en kan worden ingedeeld in een piketpoule.
Q: Als een deelnemer op het laatste moment moet afzeggen voor 1 december, wat dan?
A: De deelnemer krijgt de training dan alsnog, alleen niet live. Zodra de video opnames online staan, krijgt de deelnemer toegang en kan deze alles terugkijken.
Als je nog vragen hebt.
Mail gerust op info@compaijen.com of bel 020-261 7649.