Simulaties voor teamsIn een simulatie of crisisoefening van het crisiscommunicatieteam doorleeft je team een crisis. Simulaties oefenen zijn belangrijk om ervaring op te bouwen je team. Een crisissimulatie is een oefening waarbij een crisis wordt nagebootst om medewerkers te laten oefenen in hoe ze zouden reageren in het geval van een echte crisis. Bij Compaijen C&C kunnen we zulk soort simulaties voor je organisatie verzorgen. Vooraf bepalen we samen jullie oefendoelen voor de organisatie. Na afloop evalueren we gezamenlijk de oefening en brengen we de belangrijkste knelpunten en aanbevelingen in beeld. De buitenwereld simuleren we met een responscel (tegenspel) van de belangrijkste crisispartners en een mediacel (zoals journalisten, algemeen publiek) die het mediaplatform vullen. Alle rollen binnen het crisiscommunicatieteam zullen gaan samenwerken aan de hand van een scenario, dat jullie team zal moeten gaan ervaren. |
Hoe gaat een crisissimulatie in z’n werk??
Hier zijn een aantal stappen om een crisissimulatie te houden:
Stel het scenario op: Bepaal welk soort crisis je wilt oefenen en stel een scenario op dat deze crisis weergeeft. Zorg ervoor dat het scenario realistisch is en dat het relevant is voor je organisatie.
Maak een lijst met rollen: Bepaal welke medewerkers welke rollen zullen spelen in de oefening. Dit kan bijvoorbeeld het crisismanagementteam zijn, maar ook andere medewerkers die een belangrijke rol kunnen spelen bij het oplossen van de crisis.
Oefen de procedure: Laat de medewerkers oefenen met het opstarten van het crisismanagementproces en het uitvoeren van de procedure die is opgesteld voor het oplossen van de crisis. Dit kan bijvoorbeeld door het houden van een vergadering met het crisismanagementteam, het opstellen van een communicatieplan, of het uitvoeren van specifieke acties om de crisis op te lossen.
Evalueer de oefening: Na afloop van de oefening is het belangrijk om te evalueren hoe het is gegaan. Dit kan bijvoorbeeld door het houden van een debriefing met het crisismanagementteam om te bespreken wat goed is gegaan en wat beter kan. De resultaten van de evaluatie kunnen worden gebruikt om het crisismanagementplan te verbeteren en om te leren van eventuele fouten die zijn gemaakt tijdens de oefening.