‘Crisismanagement = netwerkmanagement’ is een veelgehoorde uitspraak in crisisland. In het verlengde daaraan wil ik toevoegen: ‘crisiscommunicatie = emotiemanagement’. Want uiteindelijk is een belangrijk onderdeel van crisiscommunicatie goed omgaan met emoties die leven. Daarin is het belangrijk om emoties te herkennen, erkennen en erop aan te sluiten.
Onlangs had ik zelf een training over hoe om te gaan met boosheid en frustratie bij peuters. En daarin was ook de belangrijkste tip: je moet de emotie benoemen en erkennen en de wens daarachter. Maar het is niet nodig om ook de ‘realiteit’ of de ratio steeds te benoemen. Vaak is het enige wat nodig is om de ruimte te geven voor de emotie, zodat een kind die kan voelen en leren een plekje te geven. We kunnen het niet oplossen, dat moet het kind toch echt zelf doen.
Bij trainingen crisiscommunicatie hoor ik ook nog wel eens dat communicatieadviseurs als doel van communicatie noemen om de emotie – of onrust - weg te nemen. Ik merk dat bestuurders en medewerkers zich ook verantwoordelijk voelen voor de emoties van de ander. En dat is natuurlijk heel sympathiek, maar niet nodig en waarschijnlijk is het wegnemen van emoties ook niet mogelijk. Het erkennen van de emotie is vaak al voldoende om de intensiteit ervan te doen afnemen. Maar we kunnen - en moeten - het gevoel niet willen wegnemen. Dat werkt alleen maar averechts in de meeste gevallen. Omgaan met ingewikkelde emoties is uiteindelijk toch aan de mensen zelf.
In de Online Training Strategie bepalen zit een uitgebreid onderdeel over empathie en emoties. Omdat dit ook een belangrijk onderdeel is van je strategie bij crisis. Deze online training staat altijd klaar, wie wil kan met een paar klikken gelijk beginnen of andere deelnemers aanmelden. Wil je meer informatie over of aanmelden voor deze online training? Kijk dan hier!
Tom Compaijen
Compaijen C&C – Klaar voor elke Crisis