Na de zomervakantie is het iets langer stil geweest van mijn kant dan gepland. Maar de afgelopen weken was er weer veel AI-nieuws. Zoals altijd heb ik geprobeerd om de belangrijkste ontwikkelingen voor ons vakgebied te verzamelen. In deze editie bespreken we onder andere de waarschuwing van de Nederlandse toezichthouder voor AI-incidenten, nieuwe tools van Google om deepfakes te herkennen en een verrassend onderzoek naar complotdenkers en AI-chatbots.
Toezichthouder: samenleving moet zich voorbereiden op incidenten met AI
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt dat de Nederlandse samenleving zich moet voorbereiden op mogelijke incidenten met AI. In een recente publicatie benadrukt de AP dat bedrijven, overheden en burgers voorzichtig moeten zijn met de inzet van AI. Een opvallend voorbeeld van de risico's komt uit Azië, waar een medewerker slachtoffer werd van een deepfake-oplichting en 23 miljoenen euro overmaakte. Lees hier meer: Artikel NOS
Google helpt bij het onderscheiden van echte en valse beelden
Mooi nieuws voor omgevingsanalisten. Google introduceert een nieuwe functie in zoekresultaten om te helpen bij het onderscheiden van echte foto's van bewerkte of AI-gegenereerde afbeeldingen. Met behulp van technologie van de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) krijgen gebruikers straks inzicht in de oorsprong van beelden.
Tips van Bellingcat: Hoe herken je een deepfake?
Nog meer tips om deepfakes te herkennen. Bellingcat-onderzoeker Aiganysh Aidarbekova heeft een handige checklist ontwikkeld waarmee je kunt bepalen of een video mogelijk een deepfake is. Deze gids biedt praktische handvatten om je bewust te maken van de risico’s en geeft tips over hoe je dubieuze video's kunt herkennen. De belangrijkste tips:
- Vreemde kleuren of haperingen in het gezicht
- Heel veel of juist helemaal niet knipperen met de ogen
- Meer of minder dan vijf vingers aan een hand
- Lippen bewegen vreemd
Bekijk de video: Bellingcat Deepfake Checklist
Complotdenkers aan het twijfelen gebracht door AI-chatbot
In een fascinerend onderzoek is gebleken dat complotdenkers na een gesprek met een AI-chatbot gemiddeld 20% minder overtuigd zijn van hun theorieën. Twee maanden na het gesprek hield deze twijfel nog steeds stand. Dit laat zien hoe AI op innovatieve manieren ingezet kan worden om misinformatie te bestrijden. Het onderzoek wijst uit dat de chatbot effectief was in het leveren van feitelijke informatie, met minimale fouten. Dit biedt interessante perspectieven voor crisiscommunicatie en het gebruik van AI om desinformatie en complottheorieën tegen te gaan. Lees meer: Artikel NOS
Prompt Tip:
In de zomervakantie heb ik een aantal boeken over AI gelezen. Je komt in die boeken en op socials veel verschillende structuren en prompt tips tegen. Maar uiteindelijk komt het over het algemeen steeds neer op:
- Rol: welke rol moet de AI aannemen? Woordvoerder, redacteur?
- Taak: wat moet de AI precies doen? Wees zo concreet mogelijk.
- Output: hoe moet de output eruit zien? Een hold statement, woordvoeringslijn, Q&A of een X-bericht?
- Toon: wat is de tone of voice van jouw organisatie bij crisis? Zorg dat je deze van tevoren scherp hebt zodat je die in crisis snel aan de AI mee kunt geven.
Zorg dat je heel scherp hebt welke vraag je wilt beantwoorden. Bullshit in is bullshit out. En geef zo goed mogelijk de 5W+H (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe) van de crisis of gebeurtenis mee.
Zelf AI toepassen bij crisiscommunicatie
Samen met de School of Datascience geef ik trainingen ‘AI bij crisiscommunicatie’. Daarin ontdekken crisiscommunicatieteams wat AI voor elke rol kan betekenen. Naast veel inzichten gaan deelnemers ook zelf aan de slag met oefenen en krijgen ze tips over hoe ze AI zo goed mogelijk kunnen inzetten. Zo kunnen ze in de volgende crisis beter gebruikmaken van van AI en sneller en slimmer werken. Meer weten over deze workshops? Stuur me gerust een mail.
Tom Compaijen
Compaijen C&C – Klaar voor elke crisis
Disclaimer: bij het schrijven van de teksten voor deze Update heb ik me deze keer laten helpen door ChatGPT.